De vraag naar een leefbare toekomst: slimme constructies, zonder overtollige materialen
Hennie Weener is constructieadviseur en eigenaar van Qbuz Adviesbureau Bouwconstructies.
Samen met zijn team van 14 professionals richt hij zich op het ontwerpen van efficiënte en duurzame draagconstructies voor uiteenlopende projecten: van woningen tot bedrijfsgebouwen.
Efficiënt en economisch ontwerpen
Volgens Hennie is het ontwerpen van draagconstructies een balans tussen veiligheid, kostenefficiëntie en duurzaamheid. “De uitdaging is om constructies zo slim mogelijk te ontwerpen, zonder overtollige materialen. De bouwwereld is echter een vrij conservatieve sector, waarin innovatie vaak minder snel wordt omarmd.”
Een mooi voorbeeld van zo slim mogelijk ontwerpen is de verbouw en uitbreiding van CSG Reggesteyn in Nijverdal. Het bestaande schoolgebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Hiertoe wordt het bestaande hoofdgebouw tot op het casco gestript, de bestaande sporthal wordt gesloopt en vervangen door een nieuwe aula. Tevens worden er op het terrein nieuwe leerpaviljoens gebouwd. Een toekomstbestendig en energiezuinig gebouw als resultaat.
Duurzaamheid en materiaalkeuze
Hoewel veiligheid altijd de hoogste prioriteit heeft, speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. De wetgeving op dit gebied kan sneller, stelt Hennie: “Idealiter zouden alle nieuwe gebouwen aan de hoogste eisen moeten voldoen: energieneutraal, circulair en met hergebruikte materialen.” Toch ziet hij dat veel partijen in de markt aarzelen om deze stap te zetten, waardoor vooruitgang wordt vertraagd.
Hennie pleit voor een structurele verandering in de bouwwereld. Volgens hem moet er meer hoogwaardige nieuwbouw komen, met gebouwen die niet slechts 30 tot 50 jaar meegaan, maar liefst 400 tot 500 jaar. Dit vraagt om een lange termijnvisie in plaats van snelle, kortetermijnoplossingen. “Veel nieuwbouwwijken en bedrijventerreinen zijn na 20 jaar al een troosteloze bende. Dat moet anders.”
De rol van de overheid
De overheid speelt een cruciale rol in de toekomstige ontwikkeling van de bouwsector. Nederland streeft naar de bouw van 100.000 woningen per jaar, maar de daadwerkelijke locaties blijven vaak onduidelijk door politieke en economische belangen. “De politiek durft geen beslissingen te nemen over waar nieuwe wijken moeten komen. Dit leidt tot stagnatie. “ Volgens Hennie moet de sector zelf met een onafhankelijke visie komen, zodat plannen niet afhankelijk zijn van politieke wisselingen.
Een toekomstbestendige bouwsector
Om echte vooruitgang te boeken, zal de bouwsector moeten investeren in duurzaamheid, hoogwaardige materialen en een langetermijnvisie. Dit betekent niet alleen energiezuinige gebouwen ontwerpen, maar ook minder materiaal gebruiken en gebouwen ontwikkelen die prettig zijn om in te wonen en werken. “De jeugd vraagt om een leefbare toekomst, niet om een wereld vol staal en betonkolossen,” besluit Hennie.